Udetræning er et hit på Randers Sundhedscenter

dato

Træning er godt for krop og sind - træning i det fri er endnu bedre. Forskning viser, at udetræning blandt andet mindsker stress, angst og depression. Rehabiliteringsenheden i Randers Sundhedscenter bruger derfor ofte de nære naturområder i forbindelse med genoptræning. 

Skovbunden er blød og eftergivende, og fuglene kvidrer i munden på hinanden, mens træningsholdet går op ad bakken under træerne.

"Vi oplever, at det giver mange af borgerne en helt anden ro og glæde at træne ude," fortæller fysioterapeut Dorthe Skovhede.

Dorthe Skovhede arbejder primært med genoptræningsplaner inden for det neurologiske område. Det vil sige borgere, der eksempelvis har haft blodprop i hjernen, hjerneblødning, meningitis eller hjernetraume.

"Vores gruppe af borgere er i den erhvervsaktive alder, så for mange af dem er det vigtigt at komme sig så godt, at de kan vende tilbage til deres rolle i familien og tilbage til deres arbejde i den form, det er muligt," siger Dorthe Skovhede.

De seneste år har der inden for fysioterapi været en øget fokus på fordelene ved at træne i naturen. Forskning har blandt andet vist, at udetræning øger den mentale sundhed og mindsker stress, angst og depression.

På Skovbakken året rundt

"Vi har i mange år benyttet os af udetræning, og siden Randers Sundhedscenter flyttede på Thors Bakke, har vi med stor glæde benyttet os af den smukke Skovbakken med de gode kuperede bakker og stier, der så og sige ligger lige i vores baghave. "

"I starten rykkede vi træningen indendørs om vinteren, men de senere år har vi været ude hver uge året rundt. Kun hvis der er lyn og torden eller sludsne, bruger vi lokalerne på sundhedscentret," fortæller Dorthe Skovhede.

Med udetræningen håber Randers Sundhedscenters også på at inspirere borgerne til at gå ture og bruge naturen mere i det daglige.

"Vi vil gerne inspirere dem til at genopdage glæden ved naturen. Når man er i genoptræning, er det jo ikke kun de timer, borgeren er sammen med os, men alle de aktiviteter de laver i deres hverdagsliv, som udgør en stor del af træningen. Så jo mere bevægelsesglæde vi kan give videre, jo mere aktive bliver borgerne, og jo bedre går deres genoptræning, " slutter Dorthe Skovhede.

Kilde: Redaktionen