Pas på de nye og usikre trafikanter ved skolerne

Foto: Rådet for Sikker Trafik.
dato

I disse dage starter tusindvis af børn landet over i skole, og det er en tid fyldt med spænding for både elever og forældre. Desværre er trafikken omkring skolerne også en kilde til bekymring, især for forældrene til de yngste elever.

En undersøgelse foretaget af Epinion for Rådet for Sikker Trafik viser, at næsten hver tredje forælder ikke mener, at andre forældre altid eller for det meste viser hensyn i trafikken omkring skolen.

For at øge trafiksikkerheden omkring skolerne har Randers Kommune i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik lanceret kampagnen 'Børn på vej'. Projektleder Birgit Berggrein opfordrer alle bilister til at køre ekstra forsigtigt i denne periode, hvor der er mange nye trafikanter på vejene. Skolepatruljerne er også opmærksomme på de nye trafikanter og bidrager til at skabe en tryggere skolevej.

Det er vigtigt, at flere børn vælger at cykle eller gå i skole i stedet for at blive kørt af deres forældre. Dette vil mindske trængslen omkring skolen og give eleverne færdigheder i trafikken, når de er sammen med en voksen.

Undersøgelsen viser, at cirka 12 procent af de 5-8-årige og cirka 65 procent af de 13-16-årige går eller cykler i skole uden en voksen. Dog er det bekymringen for, at barnet er for lille, der forhindrer mange forældre i at lade deres børn transportere sig selv i skole.

Rosa Nissen, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik, påpeger vigtigheden af en tryg skolevej for at forældre overvejer at lade deres børn gå eller cykle i skole. Derfor opfordres både forældre og andre trafikanter til at udvise særligt hensyn ved skolerne.

Undersøgelsen, der er udført af Epinion for Rådet for Sikker Trafik, viser, at 38 procent af forældrene til de 5-8-årige og 28 procent af forældrene til de 13-16-årige oplever skolevejen som delvist eller meget usikker.

Selvom næsten alle forældre, der selv færdes i trafikken ved skolen, svarer, at de viser hensyn, har 39 procent oplevet andre forældre, der kører for stærkt, og 34 procent har oplevet forældre, der er uopmærksomme på grund af deres mobiltelefon.

Det er vigtigt, at vi alle tager ansvar for trafiksikkerheden omkring skolerne og viser hensyn over for de nye og usikre trafikanter. Ved at sænke farten og være opmærksomme kan vi skabe en tryggere skolevej for vores børn.

Kilde: Randers Kommune