Rabatter ved veje i Randers Kommune får lov til at gro til fordel for biodiversiteten.
I Randers Kommune har man taget et skridt mod at bevare og fremme biodiversiteten ved at lade rabatterne langs vejene gro. Normalt bliver rabatterne slået en gang om foråret og en gang om efteråret af hensyn til trafiksikkerheden. Men i år har 18 udvalgte vejstrækninger fået lov til at gro, hvilket skaber et rigere levested for dyr og insekter.
På disse udvalgte strækninger kan man opleve et væld af liv. Bierne summer, græshopperne synger, og sommerfugle og andre insekter flyver og kravler rundt mellem blomsterne og det lange græs. Det er et synligt tegn på, at biodiversiteten trives i området.
Normalt bliver rabatterne slået for at sikre trafiksikkerheden, da højt græs kan begrænse udsynet og skjule vejskilte og kantpæle. Men Randers Kommune har valgt at slå rabatterne mindst muligt om foråret, hvor kun en meter ind fra kørebanekanten bliver klippet. Om efteråret bliver rabatterne slået i fuld længde.
Derudover er der 18 udvalgte strækninger, hvor rabatterne endnu ikke er slået og med vilje får lov til at gro. Disse strækninger er udvalgt på baggrund af godt udsyn og ligger på veje som Rejstrupvej, Stadsgårdsvej, Vindingsholmsvej og mange flere. Skilte er opsat for at informere trafikanterne om tiltaget.
Randers Kommune har omkring 1.200 kilometer kommunale veje, og dette initiativ er et skridt i retning af at bevare og fremme biodiversiteten i området. Ved at lade rabatterne gro skaber man et levested for dyr og insekter, samtidig med at man tager hensyn til trafiksikkerheden. Det er et positivt tiltag, der kan inspirere andre kommuner til at tage lignende initiativer for at bevare og beskytte naturen.