Brandkadetuddannelsen giver oplevelser og kompetencer for livet

Foto: Randers Kommune.
dato

Brandkadetter i Randers fejrer fuldført grunduddannelse med diplomer og styrkede kompetencer.

Tirsdag den 16. januar fik et hold stolte, unge brandkadetter diplomer for at have gennemført grunduddannelsen til brandkadet ved nytårsmønstring på Falcks Uddannelsescenter på Langvang.

En af de unge, der modtog et diplom for at have afsluttet grunduddannelse som brandkadet, er 13-årige Nielsine Geisler Petersen fra Nørrevangsskolen. For Nielsine er det bedste ved at være brandkadet den action, der er forbundet med brandmandsgerningen. Men undervejs i forløbet har Nielsine også opbygget nye venskaber, sociale kompetencer og tro på egne evner.

"Før kunne jeg ikke lide at snakke med mennesker, men det kan jeg godt nu. Jeg har fået nye venner, og det er også blevet lidt bedre med at snakke med dem i skolen," siger Nielsine Geisler Petersen.

Særligt én oplevelse som brandkadet har været noget specielt for Nielsine. At kravle baglæns ned i kælderen i Falcks brandhus i fuldt brandudstyr, hvor mørket omslutter én, for derefter at skulle føle sig frem, og opleve instruktørerne tænde og slukke en brand, der fyldte kælderen med røg. Dét var sejt.

En uddannelse til livet
Med sit diplom i hånden, vil Nielsine gerne fortsætte som brandkadet og overgå til gruppen af "gamle" brandkadetter sammen med sit hold.

"Jeg kan godt lide fællesskabet, og at vi hjælper hinanden. Og så er det også spændende at lave brandting. Der er heller ikke nogen, der tænker over, om du er en pige eller en dreng, hvor man kommer fra, eller hvilken skole, man går på. Det er bare for alle," siger Nielsine.

Som "gammel" brandkadet får de unge bl.a. muligheden for at uddanne sig inden for fem områder, der kan hjælpe dem på vejen til at blive rigtig brandmand. Men der er også vigtige kompetencer at hente, fx inden for ledelse, krisestyring og hygiejne, der kan hjælpe de unge på vej mod job og uddannelse.

Brandkadetuddannelsen er ikke bare en sej fritidsaktivitet. For mange af de unge bliver det en identitet - noget man kan være stolt af. Her er alle lige, og der er en forventning om, at man hjælper og tager ansvar for hinanden. Den læring giver de unge kompetencer, de kan tage med sig videre i livet. Dermed bliver brandkadetuddannelsen et trinbræt til at få et godt ungdomsliv med gode og sunde fællesskaber.

Af de årsager har Randers Rotary Klub valgt at donere 5000 kr. til brandkadetuddannelsen, som er blevet brugt på kasketter, der er en tilføjelse til de unges hverdagsuniformer, som bidrager til at føle sig som en del af holdet.

Fakta om brandkadetuddannelsen
Brandkadetuddannelsen er for unge mellem 13 og 17 år og er en del af landsorganisationen Unge i Beredskab. Den startede i 2010 i Randers i et samarbejde mellem Beredskab og Sikkerhed, Falck, Bysekretariatet og Randers Ungdomsskole. Uddannelsen foregår på Falcks brand- og redningsskole på Langvang og inkluderer bl.a. undervisning en gang om ugen samt et 2-dages førstehjælpskursus. Efter grunduddannelsen har de unge mulighed for at fortsætte i brandkadetkorpset.

Der starter nye brandkadethold op efter hhv. sommer- og juleferien, hvor alle 13-17 årige er velkomne. Yderligere information kan findes hos Randers Ungdomsskole.


https://www.randers.dk/nyheder/brandkadetuddannelsen-giver-oplevelser-og-kompetencer-for-livet/
Kilde: Randers Kommune
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.